Dæk et flot bord til din næste fest

Dæk et flot bord til din næste fest

Ønsker man, at ens gæster skal blive mødt af et flot syn ligeså snart, de træder ind i lokalet, når du holder bryllupsfest, konfirmation, studentergilde, rund fødselsdag eller noget helt andet, så skal der være flot pyntet op. Det gælder især bordet, som er noget af det første, man lægger mærke til. Skal du dække et bord i anledning af en festlig lejlighed så læs her, hvordan man får det til at se rigtig flot ud.

Bordopstilling

Før man går i gang med at sætte pynt på bordene, skal man selvfølgelig have nogle borde at pynte. Bordopstillingen er rigtig vigtig for, hvordan folk kommer til at sidde, og hvordan folk kommer til at sidde, har stor betydning for stemningen til selve festen. Find ud af hvor mange gæster, der kommer og derefter hvor mange borde og stole, der er brug for.

Som udgangspunkt skal man regne med, at hver gæst skal have ca. 60 cm, så man kan sidde ved siden af hinanden uden at støde albuerne sammen, hver gang man tager en bid. Bliver man mange gæster, kræver det derfor meget plads og mange borde. Har man ikke plads til så mange borde og stole inde i stuen, så er det en god idé at leje et festtelt. Find et godt tilbud på teltudlejning og skaf et telt, der har god plads til alle gæster, så man ikke kommer til at sidde for tæt. Når først teltet eller lokalet er på plads, kan man stille bordene op. Man kan vælge runde borde, der står jævnt fordelt i hele rummet, eller man kan vælge lange, firkantede borde, som kan sættes op i hestesko, et ”E”, som små gruppeborde eller noget helt fjerde.

Korrekt borddækning

Der findes nogle uskrevne regler for, hvordan tallerkner, bestik og glas skal placeres i forhold til hinanden ved hver plads. Det kan ende med at se helt mærkeligt ud, hvis bordet er dækket på en forkert måde, så det er vigtigt at følge reglerne. Huskereglen lyder, at man starter udefra og bevæger sig ind mod tallerkenen. Det vil sige, at det bestik og det glas, man skal bruge først, skal placeres yderst. Så man starter med bestik til forretten yderst og derefter bestik til hovedretten tættest på tallerknerne. Glassene skal også stå i rækkefølge med vandglasset yderst, derefter hvidvinsglasset, rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. Med hensyn til tallerknerne skal den til hovedretten placeres nederst og så den til forretten ovenpå med en serviet imellem og så en flot, foldet serviet helt på toppen. Bestik til dessert placeres over tallerknerne, og desserttallerkenen kommer på bordet, når desserten bliver serveret. Følger man disse ”regler” er der ingen, der kommer i tvivl om, hvornår man skal bruge hvilket bestik eller hvilket glas.

Matchende farver

Når der er styr på bordopstilling og borddækning, kan man endelig gå i gang med at pynte op. Her er det vigtigt at holde det enkelt og at holde en rød tråd mellem alt pynt på bordet, så det ikke kommer til at virke rodet. Udvælg to til tre farver, der passer til lejligheden og hold dig til disse. Alt på bordet skal matche – det gælder både duge, servietter, stearinlys, blomster og vaser etc. Pas på med at sætte alt for meget bordpynt på bordet – det skal være enkelt og stilrigt men må samtidig godt indeholder små, sjove detaljer, så der er noget at kigge på.

Bord- og menukort

Bord- og menukort kan laves på et hav af forskellige måder, og det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan man løser denne opgave. Man kan med fordel søge efter inspiration på nettet, og så kan man sikkert uden problemer få nogle timer til at gå med at sidde og klippe-klistre for at lave nogle flotte kort. Det vigtigste er blot, at bord- og menukortene i farverne passer til resten af bordpyntet, og at de bliver holdt i samme stil og har mere tilfælles end farven. Det giver en rigtig god effekt og holder den røde tråd. Pas også på med at skrive på kortene med kursiv – det er rigtig dekorativt, men kan være svært at læse, og kortene er jo trods alt til for at blive læst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *